The Terrace

Imagine ... a tranquil garden set in historical scenery where you'll find a unique and splendor restaurant. The Terrace has an open-plan, church style roof creating an elegant atmosphere with Cape-Dutch wooden shutters complimented with wooden sliding doors flowing onto the terrace covered with an aluminium port shed. The Reservoir is a very unique and a one of its kind venue.

The function menus are created and tested through years of experience and refined to suit our local market. Believing and striving towards our motto of: Quality, Quantity, Presentation and Excellent Service - a recipe guaranteed for success. The feedback and references from our clients are proof that the staff's passion, great care and hard work does not go unnoticed.

We at The Terrace treats every customer as an unique individual listening to his / hers own ideas and dreams - providing guidance where needed because we understand that certain aspects can only be known by people with experience in the industry. Let us create your memorable moments - because you only have one chance creating it!

 

Reservoir Venue

In 1994 during the planning phase of the African Carousel at Oliewenhuis Art Museum an underground reservoir was discovered, which contained approximately half a metre of water. Pipes leading into the structure and an outlet pipe dated back to 1902 are situated at its southern corner which indicated that it was probably built as a catchment basin for the surrounding area.

As far as can be determined the Reservoir was built in about 1904 and was excavated out of almost solid granite. The structure is supported by two rows of five dolerite pillars supporting two concrete beams on which a vaulted roof rest. The cast concrete allowed water to seep through and collect in the reservoir, therefore the most important aspect that needed to be considered during the transformation of the reservoir into an exhibition space was to make it completely waterproof.

Brick walls were built on the inside of the existing concrete walls and a concrete floor was cast.

In order to allow access to the venue without damaging the existing structure they had to do excavations directly next to the reservoir. The solid rock could not be moved by ‘blasting’ as it would have lead to damage or destruction of the existing structure. Pressurised air drills were used to remove the solid rock manually.

The inside measurements of the Reservoir is 14 X 33 X 32 metres, with a surface area of 450m². The Resevoir is a unique venue for any type of event as it is in a class of its own.

 

 

Address

  • Street: 16 Harry Smith Street, Arboretum
  • City: Bloemfontein
  • State: Free State
  • Country: South Africa
  • Postcode: 9301

Contact

Where To Find Us